22. 2. 2008

Národný odpor bude pochodovať Nitrou

Jednou z prvých ohlásených akcií pri príležitosti 69. výročia vzniku Slovenského štátu je pochod Nitrou, na ktorom zrejme participuje miestna bunka militantnej leaderless siete Národný odpor Slovensko. Národný odpor Nitra je pritom spomedzi doteraz známych skupín (Nitra, Bratislava, Trnava; v minulosti sa objavili snahy zorganizovať pochod za Jozefa Tisa pod hlavičkou Národného odporu Prievidza, odvtedy však aktivity Národného odporu v Prievidzi nevidieť) najsilnejšou zložkou siete. O plánovanom pochode informoval na svojom blogu Sergej Danilov.

Ohlasovateľom pochodu je Juraj Vaňo, považovaný za aktivistu Národného odporu. Pochod by sa mal uskutočniť 14. marca 2008 ako "pochod proti drogám". Začiatok je plánovaný na 16.00, koniec na 18.30, trasa pochodu by pritom mala viesť zo Železničnej stanice, cez Staničnú ulicu, Štefánikovu triedu až k Divadlu Andreja Bagara. Organizátori nahlásili predpokladaný počet 180 účastníkov pochodu.

Pochod miestna samospráva nezakázala, oznámenie o zhromaždení k dizpozícii na blogu Nepriatelia demokracie tu.

Pochody a manifestácie patria k politickej časti aktivít hnutia Národný odpor, ktorý sa vďaka nim môže prezentovať na verejnosti. Výber tém je pritom mimoriadne opatrný, v ostatnom roku bol zorganizovaný pochod proti homosexuálom a pochod proti drogám, na ktorých sa zúčastnilo asi 70 (resp. 150) prívržencov krajnej pravice. Napriek tomu, že Národný odpor je hnutie otvorene sa hlásiace k národnému socializmu, organizácia takýchto pochodov mu umožňuje demonštrovať svoju silu na verejnosti, keďže Ústava i Zákon o zhromažďovaní zaručujú právo na slobodu prejavu. Zároveň tým prilákajú i aktivistov umiernenejších krajne pravicových aktivistov, v minulosti sa na takýchto verejných akciách NO Slovensko zúčastnili napríklad členovia Slovenského hnutia obrody, ktoré tiež sídli v Nitre.

Čo je to Národný odpor Slovensko?

Čítajte na blogu Nepriatelia demokracie:

Národný odpor Slovensko: Aktivizácia národného socializmu na slovenskej krajnej pravici

Prehlásenie o založení Národného odporu Slovensko

Prehlásenie Národného odporu Slovensko zo 17. októbra 2005 aj s prihlásením sa k myšlienkam NS

Vyhlásenie troch buniek Národného odporu Slovensko zo 7. augusta 2007


Podobný pochod proti drogám sa uskutočnil i minulý rok, v obdobnom termíne, blízkom výročiu vyhlásenia Slovenského štátu. Na diskusných fórach slovenskej krajnej pravice sa pritom objavuje i kritika, že takýto termín zbytočne odláka účastníkov spomienkových akcií, ktoré nesú tému priamo výročia Slovenského štátu.

Video z minulého pochodu



Kľúčovým problémom sa v tomto prípade stáva fakt, že pod hlavičkou pochodu proti drogám príde k verejnej prezentácii militantnej organizácie, otvorene sympatizujúcej s nacionálnym socializmom, ktorá sa v rámci proklamovaného boja proti liberálnej parlamentnej demokracii nevzdala násilia ako formy legitímneho boja (napríklad v priamom protiklade so Slovenskou pospolitosťou na vrchole jej činnosti v období zápasu s rozkladným opatrením bezpečnostných zložiek demokratického ústavného štátu).

Národný odpor Slovensko je neonacistická organizácia, ktorá ako otvorene antisystémový aktér využíva právo na slobodu zhromažďovania, ktoré jej paradoxne zaručuje sama liberálna demokracia.

Pripravujeme Možnosti demokratického ústavného štátu obmedziť slobodu zhromažďovania nepriateľom demokracie.

Žiadne komentáre: